söndag 18 oktober 2009

Kom och måla med Svenrobert

Svenrobert Lundquist som varit lärare och prefekt på Valands konsthögskola och akvarellmålare, grafiker och skulptör hade en endagarskurs på Folkkulturcentrum i Hjorthagen igår. Det var inte tråkigt en sekund. Han sågade mer (positivt för att vi skulle tänka till) än rosade oss. Han gick igenom: ytan/grund, formatet, materialet, formen, bilden, rum, yta, linje, rytm, energi, detalj, coloristisk ton. Det viktigaste innan man startar är IDÈ, AVSIKT. Akta dig för: Upprepningar, "brukar göra", samma färgval, "rutin", samma, samma metod och att vara mekansik. När vi drog i gång att måla var temat: löv. Många gjorde fantastika fina akvareller. Jag visar inget för min resultat var allt annat än fantastisk. Men det var en härlig och inspirerande dag. Särskilt kul var det när han berättade om kända konstnärer som han haft som lärare, kolleger och elever. En som hade sålt sitt verk till ett museeum som efteråt var där och "bättrade på" sin tavla när ingen såg (före kamerornas tid). Eller den som skulle hänga upp en tavla som inte gick igenom dörren han sågade itu den.

3 kommentarer:

Lisen sa...

Vad härligt att du hade en toppen dag! Man behöver sånt eller hur?

BP sa...

Vilka roliga kurser du går på. Måste vara himla inspirerande. Kul bilder tar du också... man är nästan med där... synd att jag kan inte dra ett rakt streck ;-)

Marita sa...

Ja man behöver sådana dagar att tillsammans med likasinnade uppleva annat än det vardagliga och njuta av färg och form.
BP vad gillar du typsnittet på Folkkulturcentrum. Jag satt och tittade upp på det flera gånger den var så läcker. Kan vara 50-tal kanske?