söndag 25 oktober 2009

Caspar David Friedrich

I lördags hade vi vår Kulturdag. Vi försöker ha det lite då och då. Denna gång besökte vi Nationalmuseet och såg Caspar David Friederich (1774-1840) utställningen – den besjälade naturen. Jag vet inte om han har sagt detta men det stod textat på väggen "Målaren skall inte endast måla vad han ser framför sig. Utan även vad han ser inom sig. Ser han dock inget inom sig bör han även avstå från att måla vad han har framför sig" och "En bild skall inte uppfinnas utan mottagas". Bra tankar att fundera kring när man sitter med ett tomt vitt papper framför sig och funderar hur man ska angripa det.Vi såg även en annan intressant utställning en trappa nedanför "Museum i nytt ljus". Tänker inte skriva så mycket om den utan gå dit och upplev. Skulpterade huvuden och statyer som finns i museets samlingar som presentras lite mer annorlunda man ska uppleva hur ljuset från sol och strålkastarljus påverkar upplevelsen av konsten.

3 kommentarer:

Sissel sa...

jag vill också se den utställningen. det är inte så länge sedan vi var på NM, men nu minns jag inte vad vi såg. det var utställningen innan friedrich tror jag. i alla fall, där kan jag gå hur mycket som helst. sedan vill jag gå och se "bilder från finland" på waldemarsudde. jag gillar helene schjerfbeck jättemycket. hennes självporträtt är så uttrycksfulla.

Marita sa...

Jo det var Prerafaeliterna du var på och som jag missade. Till Waldermarsudde står också på min kulturlista även Daliutställningen.

Sissel sa...

ja prerafaeliterna såg vi, men vi har varit där efter det också. daliutställiningen vet jag inte, tycker han är lite läskig.