tisdag 2 augusti 2011

Öland via Göteborg, Orrefors

Bilsemesterns första anhalt var Tjörn/Skärhamn och Nordiska akvarellmuseet som visade Emil Nolde´s fantastiska akvareller. Utanför museet står en pensel som staty som folk har klistrat på besökslappar på. På kvällen innan åt jag en fantastisk god och mättande fisksoppa vid hamnen. Den gröna tingesten i vattnet är en fyr.
På väg mot Öland övernattade vi i Orrefors stugby, nej vi såg inga glas. En god vän Ulla vars bror äger vandrarhemmet. Härligt ställe med stugor och dammar. Han samlar tydligen på gamla prylar från typ 50 tal t o m en gamla mack.
Det är hög tid för lunch och passligt kommer vi till Sandvik jag vill minnas att där hade jag ätit Öländska kroppkakor och det kan man fortfarande. Vi körde ner till Byerum och kollade in lite raukar. På kvällen blev det "Lammet & grisen" en mycket populärt ställe som man nu har byggt ut. Lite nostalgi för mig.
Men innan dess en tur via Byxelkrok, Långe Erik och Trollskogen uppe vid Grankulla vik. Vindpinade tallar, Gammel ek, det tar för en ek 300 år att växa, 300 år att leva och 300 år att dö.
Dagen efter en tur till Borgholms slottsruin och Solliden. I engelska parken fans en jättestor gran, visserligen Thuja men en då. I storleksklassen Stenbäcks julgran vid Gamla stan fast vidare (men den är formad av människohänder) Den dagen fullständigt öste regnet ner flera gånger och dessemellan finregnade det. Utanför vårt fönster hängde det tvätt som blev blötare än när det hängdes ut. I Solidens olika parker fanns flertal olika statyer gjorda av olika kända konstnärer, här Bertil Vallien.
Stannade till i Kalmar och besökte deras senaste byggda museum, Kalmar konstmuseum. En svart kub i Slottsparken inuti mycket betong helt i min smak.

TRYCK PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE

4 kommentarer:

Louise sa...

Vilken underbar semester ni verkar ha haft! Kul att ni kom till akvarellmuseét, det är ju i mina gamla hemtrakter, suger till i magen av längtan när jag ser korten!

Louise sa...

förresten, angående HF-akvarell.. count me in! :D

Marita sa...

Jag räknar med dig :)

Letade efter bankomat i Stenugnsund innan vi drog över bron.

BP sa...

Låter som en toppen semestertrip - trots regnet tycker jag!